Biuletyn PW / Rozwój Uczelni i Projekty UE / Skwerek studencki przy PW Filii w Płocku

Skwerek studencki przy PW Filii w Płocku

W dniu 16 listopada 2016 r. przed Gmachem Głównym Politechniki Warszawskiej Filii w Płocku nastąpiło uroczyste otwarcie Skwerku studenckiego. Wydarzenie było częścią obchodów Jubileuszu 50-lecia działalności Filii PW. 

Pomysł i wykonanie obiektu zawdzięczamy członkom Koła Naukowego Budownictwa Konstruktor PW Filii: Aleksandrowi Brzósce, Marcinowi Serwachowi (II rok studiów), Damianowi Pancykowi, Arkadiuszowi Rzeplińskiemu, Wiktorowi Sporczykowi, Mateuszowi Stawickiemu i Hubertowi Szulcowi (III rok studiów). 

Poza aktualną funkcją użytkową, Skwerek spełnił także ważną rolę w zrealizowaniu praktyki zawodowej przez jego wykonawców, a miejsce, gdzie powstał, stało się pierwszym placem budowy zarządzanym przez przyszłych inżynierów.

Konstrukcja została tak pomyślana, aby umożliwić przyswajanie wiedzy i umiejętności w zakresie deskowania, zbrojenia, układania kostki brukowej oraz organizacji wykopu, dostaw materiałów budowlanych, montażu elementów stalowych. Ponadto, studenci zadbali o estetykę przestrzeni wokół całego obiektu np. poprzez zagospodarowanie zieleni. 

Skwerek PW Filii w Płocku i jego wykonawcy/fot. PW Filia w Płocku

Zanim jednak nadszedł etap wykonawstwa, tak jak w przypadku wszystkich większych robót budowlanych, należało podjąć kwestie formalne. Ze względu na rodzaj działki, rozpoczęcie prac zgłoszono odpowiedniej jednostce. W tym miejscu, studenci mieli okazję do samodzielnego przygotowania i dostarczenia dokumentów Urzędowi Miasta, a także do współpracy z profesjonalnym biurem architektonicznym. 

Środki na budowę Skweru pozyskano z funduszu inwestycyjnego Uczelni oraz od sponsorów z firm zewnętrznych. Członkowie Koła zapoznali się z formułą i procedurą przygotowania umów i dopełniania wewnętrznych formalności w Politechnice Warszawskiej. Cała inicjatywa rozwinęła nie tylko umiejętności twarde zespołu, ale również szereg kompetencji miękkich, jak zarządzanie zasobami ludzkimi, zarządzanie projektem, a nawet wystąpienia publiczne. Wydarzenie oraz Partnerzy projektu zostali uwiecznieni na tablicy pamiątkowej, odsłoniętej przez Prorektora ds. Filii PW w Płocku, prof. Janusza Zielińskiego oraz przedstawiciela studentów, Arkadiusza Rzeplińskiego.

Projekt zrealizowano dzięki wsparciu Rektora PW prof. Jana Szmidta oraz Prorektora PW ds. Filii w Płocku prof. Janusza Zielińskiego.

Powiązany artykuł:
Plac przy płockiej Filii Politechniki Warszawskiej zagospodarują… studenci

Źródło: PW Filia w Płocku

CYTAT TYGODNIA

"

 

Bo nie jest światło, by pod korcem stało.

Cyprian Kamil Norwid, Promethidion

"

KONTAKT

Biuletyn Politechniki Warszawskiej

Pl. Politechniki 1, 00-661 Warszawa

Tel. 22 234 71 71, 22 234 71 81

Biuro Rektora Politechniki Warszawskiej

www.biurorektora.pw.edu.pl

REDAKCJA

Biuletyn Politechniki Warszawskiej
Wydawnictwo elektroniczne skierowane do społeczności Uczelni redagowane przez Biuro Rektora.

Zapraszamy do zgłaszania wydarzeń!

Sekcja Komunikacji Społecznej

Redakcja Biuletynu Politechniki Warszawskiej

MNiSW